SEO tekniklerinin etkili bir şekilde uygulanabilmesi ve gerekli takiplerinin yapılabilmesi için pek çok farklı araca ihtiyaç duyuluyor. Bu araçları kullanmadan da projeleriniz için SEO çalışmalarınızı sürdürebilirsiniz ancak daha fazla veriye ulaşmanız ve daha sağlıklı analizler yapabilmeniz için bu araçlar (tool ifadesini daha yaygın olarak duyarsınız) bir noktadan sonra olmazsa olmazınız haline gelecek.
Biz de sizler için bahsettiğimiz bu can alıcı SEO araçlarının bir listesini hazırladık ve kullanım amaçlarına göre servisler ile ilgili sizlere bilgi aktarmaya çalıştık. İşte merak edilen o liste.
1- Positionly.com
Polonya merkezli olan analiz ve sıralama kontrol aracı Positionly sayesinde belirlemiş olduğunuz anahtar kelimelerin arama motorlarındaki sıralama takiplerini yapabiliyorsunuz. Ayrıca Positionly kullanarak sayfa analizleri yapabilir ve backlinklerinizin güncel durumlarını da kontrol edebilirsiniz. Türkçe dil desteği bulunuyor. Özellikle SEO hizmeti veren firmalar için Raporlar kısmını öneriyoruz. Müşterilerinize belirlediğiniz tarih aralıklarında kendilerinin ve rakiplerinin hangi sıralarda olduğunu ve proje sürecindeki ortalama pozisyondaki gelişimi dakikalar içerisinde bir rapor halinde sunabiliyorsunuz.
2- Ahrefs
İsim kodlamalarda yer almakta olan “a href=” etiketi ile gelen Rusya çıkışlı Ahrefs aracı, site içi SEO ve link analizleri konusunda son derece otoriter bir konuma sahip. Kullanıcı ara yüzünün son derece kolay anlaşılabilir olması Ahrefs’in elde ettiği başarının en büyük sebepleri arasında yer alıyor.
Özellikle backlink analizleri konusunda çok başarılı. Edinmiş olunan linkleri hızlı bir şekilde kategorize ediyor, sayfa ve domain kalite puanlarına göre sizlere sunuyor. Backlinklerinizin kırık ya da yaşıyor olmasını da düzenli olarak kontrol ediyor. Sitenize gelen linklerin hangi kelime grupları üzerinde yoğunlaştığını da kolayca görebilirsiniz.
3- Majestic
Eski bilinen adı ile MajesticSEO aracı artık Majestic olan yeni adı ile hizmet vermeye devam ediyor. Sitelerden aldığı güncel olan linkleri geliştirmekte olduğu Trust Flow değerleri ile sınıflandıran bu araç son derece işlevsel özelliklere sahiptir.
Kapsamlı bir şekilde veri tabanını güncelleyen Majestic, kendi internet sitenizi ve incelemek istediğiniz tüm rakiplerinizi sizlere detaylı bir şekilde sunuyor.
4- Linkresearchtools
Metrik ve alan adlarını girdikten sonra detaylı analizler elde edebileceğiniz Linkresearchtools, Majestic SEO ve Moz gibi otoriter SEO araçları arasında yer alıyor. Zararlı linkleri tespit edebileceğiniz Link Detox adlı ufak aracı ile SEO dünyasında ünlenen Linkresearchtools’un 20’ye yakın farklı aracı bulunuyor. Araçların bir kısmını ise belirli ücret ödeyerek satın almanız gerekiyor.
Linkresearchtools tarafından geliştirilen en önemli araç ise QBL aracı oluyor. Sorgulamak istediğiniz bir site ya da kendi sitenizi bu araca girdikten sonra detaylı bir şekilde sitenin yer aldığı tüm linkleri görebiliyorsunuz.
5- Deepcrawl
İnternet üzerinde çalışmakta olan web tabanlı uygulama Deepcrawl sayesinde sitenize botların gelmesini ve derinlemesine tarama yapmasını sağlayabilirsiniz. 404 hatası, HTML hataları, çalışmayan linkler ve kopya olan içeriklerin tespiti Deepcrawl botları tarafından yapılabilmektedir.
6- Linkody
İnternet sitelerindeki linkler üzerinde yapılan bütün değişiklikleri Linkody sayesinde takip edebilirsiniz. Gündelik olarak tüm linkleri kontrol eden bu araç otomatik olarak size uyarılar göndermektedir.
7- Similarweb
Similarweb SEO aracı sayesinde internet üzerinde gezinirken her yeni sayfa açtığınızda o sayfa ile bağlantılı olabilecek benzer içeriklere ya da özelliklere sahip internet siteleri karşınıza çıkıyor.
8- Screaming Frog
Screaming Frog sayesinde internet sitenizi arama motorunun ziyaret etmesi durumunda neler görebileceğini öğrenebilirsiniz. Sayfaların başlıkları, anahtar kelime yapısı ve sayfa açıklamaları gibi farklı detaylar size bu araç sayesinde sunulmaktadır.
9- Moz
Moz, link popülaritesi skoru olarak tanımlanabilir. Moz Rank’lerinde önemli olan nokta web sitesinden kaliteli link çıkışlarının yapılmış olmasıdır. Web sitesinin link çıkışları ne kadar kaliteli ve yüksek sayıda olursa Moz Rank skoru daha yüksek çıkacaktır.
Moz Rank yükseltebilmek için sosyal medya ve iletişim bilgilerini de sürekli olarak güncel tutmanız gerekebilir. Ayrıca sosyal medyadaki takipçilerin yüksek sayıda olması da Moz Rank’ı etkileyen bir diğer durumdur.
10- Searchmetrics
Searchmetrics, internet sitenizin hangi durumda olduğunu gösterebilen bir araçtır. Searchmetrics için SEO raporu aracı da denilebilir.
Searchmetrics kullandığınız zaman sitenizde yer alan anahtar kelimelerin yoğunluklarına ve anahtar kelimeleriniz ile rakip olduğunuz kişilerin durumlarına da göz atabilirsiniz. Bu araç sitenizde uygulanmış SEO tekniklerinin hatalı olması durumunda da size uyarı vermektedir.
11- Semrush
Semrush, internet üzerindeki internet sitelerini araştırarak size anahtar kelimeleri sıralayabilen bir SEO aracıdır. Bu araç belirli kelime veya kelime gruplarında rakipleriniz ile yarışmak istediğiniz takdirde işinizi görecektir. 40 milyonu aşkın aranmakta olan popüler anahtar kelimeyi ve 20 milyonu aşkın internet sitesini analiz eden Semrush, ücretsiz olarak deneme sürümünü deneyebileceğiniz bir SEO aracıdır.
12- Awrcloud
Awrcloud, detaylı bir şekilde sitenizin güncel durumunu kontrol edebileceğiniz bir SEO analizi aracıdır. Awrcloud aracı sayesinde teknik SEO hatalarınızı görebilir, sosyal medyadaki durumunuzu araştırabilir ve sitenizin sıralamadaki yerini öğrenebilirsiniz.
13- Pagespeed Google
Pagespeed sayfa hızınızı kontrol edebileceğiniz bir araçtır. Google arama motoru daha hızlı açılan internet sitelerine yüksek puanlar verdiği için internet sitenizin hızını ayarlayabilmek ve kontrol edebilmek için Pagespeed Google aracını kullanabilirsiniz.
14- Gtmetrix
Gtmetrix, internet sitenizin tüm özelliklerini analiz edebileceğiniz ve mevcut hataları öğrenerek düzeltebileceğiniz bir SEO aracıdır. Gtmetrix aynı zamanda internet sitenizin açılış hızını düşürmekte olan tüm sorunları da size bildirmektedir.
Size gönderilen uyarıları okuyarak internet sitenizin çözümler üretebilirsiniz. Gtmetrix sayesinde hatalı şekilde listelenen bağlantılarınız da tarafınıza bildirilmektedir.
15- Copyscape
2004 yılında hayata Indigo Stream Technologies tarafından geçirilen Copyscape, internet sitelerinde yer alan metinlerin kopya olup olmadığını kontrol edebilmenizi sağlar. Yazılmış olan makalelerin kontrollerini yapabileceğiniz Copyscape, bir nevi içerik özgünlüğü testi aracıdır diyebiliriz.
Elinizde olan bir metni veya internet sitesi bağlantısını Copyscape aracına girdiğiniz takdirde o içeriğin özgünlük kontrolü otomatik olarak Copyscape tarafından yapılmaktadır. İçeriğin tamamını tarayan Copyscape, içeriğin belirli kısımlarının benzer olduğunu ya da tamamının benzer olduğunu sizlere gerekli durumlarda belirtmektedir.