Google Ads ya da Facebook Business Manager platformlarında reklam verirken panelde kampanya durumu sütununda kampanyamızın öğrenme sürecinde olduğunu görebiliyoruz. Peki kampanyaların öğrenme süreci neyi ifade eder, ne kadar sürer, hangi optimizasyonlar kampanya sürecinin yeniden başlamasına sebep olabilir?
Kampanyamız ilk yayınlandığında veya kampanyamızı düzenlediğimizde algoritma, dönüşüm oranınızı artırmak ve reklamlarımızı doğru kişilere göstermek için gerekli verilere sahip olmaz. Verileri almak, ürünlerimizi veya hizmetlerimizi kimlerin satın alacağını öğrenmek algoritma için zaman alır ve reklamlarınızı farklı kişilere gösterir.
Verilerin toplandığı, analiz edildiği ve dönüşüm üzerine sonuçların formüle edildiği bu sürece Öğrenme Süreci denir.
Bu süreçte kampanya, yayınlanacağı en iyi yolu keşfeder ve performansı hakkında kesin hükümlere varmak, doğru bir hamle olmaz. Öğrenme durumu sona erdiğinde kampanyanın performansındaki farklılıkları görebilirsiniz.
Öğrenme süreci, Akıllı Teklif Stratejilerinin daha etkili çalışmasını sağlar. Öğrenme Sürecinin desteği ile Akıllı Teklif Stratejileri reklam veren ve kullanıcının geçmişi, reklamın ne kadar alakalı olduğu, açık artırmanın gerçekleştiği saat, gün gibi birçok faktörü göz önünde bulundurarak teklif vermeye olanak tanır.
Öğrenme Süreci ortalama 14 gün sürer fakat kampanya aktif olduğu süre boyunca gelişmek üzere öğrenimini sürdürmeye devam eder. Performans istikrarlı bir duruma geldiğinde ise kampanya öğrenme aşamasından çıkar. Dolayısıyla kampanya ne kadar eskiyse, performansı da doğru orantıda iyidir diyebiliriz.
Yeni açılmış kampanyaların ilerideki performansları için öğrenme süreçleri önemlidir. Fakat öğrenme sürecinden çıkmış, performans eden kampanyanın yeniden öğrenme sürecine girmesini sağlamak kampanyanın performansını düşürebilir.