Kısaca GTM olarak tanımlanan Google Tag Manager aslında bir etiket yönetimi sistemidir. Ancak pazarlama ve ölçümlemeye dair pek çok aksiyon almanızı sağlıyor olması, özellikle dijital pazarlama uzmanları için bu etiket yönetimi sistemini daha mühim kılıyor. Oldukça pratik bir araç ve web sitesinde ya da uygulamalarda kullanılabiliyor. Harici kodların tek bir sistemden yürütülmesini sağladığı için yönetim kolaylığı da tanıyan bu sistem ile neler yapılabilir konusunu birlikte ele alalım.
Öncelikle çok sık kullandığımız Google Analytics ile alakalı pek çok aksiyon almanızı mümkün kılan bu sistem sayesinde web siteye etkinlikler ekleme şansına sahip olabiliyorsunuz. E-ticaret ölçümleme çalışmalarını en kolay şekilde yapabilir ve aynı zamanda sayfa gösterimlerini de yönetebilirsiniz. Özel metrikleri ve aynı zamanda içerik gruplamalarını da en kolay şekilde yapmanızı sağlıyor.
Facebook Pixel’i kullanmanız gerektiğinde de GTM imdadınıza yetişiyor. Facebook’a bilgi gönderme, sayfa gösterimi, sepete ekleme gibi işlemler için de GTM devreye girebiliyor ve bu işlemleri son derece hızlı bir şekilde yapabiliyorsunuz. GTM üzerinden tetikletebilecekleriniz bunlarla sınırlı değil. Google Ads yeniden pazarlama noktasında da GTM devreye girebiliyor.
Bu arada GTM ile sadece Google Analytics’e veri akışı sağlayabileceğinizi düşünmeyin. Yandex Metrica kullanıcıları da GTM’den faydalanabilir çünkü diğer ölçümleme araçlarıyla birlikte de kullanılabiliyor. Bununla birlikte sayfaya meta description gönderimi GTM üzerinden yapılabiliyor ve aynı zamanda banner alanlarına, HTML, CSS yapılarına da CMS kullanmadan müdahale edebiliyorsunuz.
Cookie tutabiliyor, Google Sheet verileri gönderebiliyor, Adblock kullanan ziyaretçileri tespit edebiliyor, lightbox üretebiliyorsunuz. Tahmin edebileceğiniz gibi bu sayede anket yapma şansınız da oluyor. Sitenin HTML ve CSS’sine uygun bir yapı tercih etmeniz, daha güzel bir görünüm elde etmenizi sağlar. Aslında GTM ile yapabilecekleriniz bunlarla sınırlı değil ancak son olarak yapabilecekleriniz listesine kullanıcıların sayfa tipinin ne kadarını gördüğünü takip edebileceğinizi de ekleyelim.
Elbette bu kolaylığı hayatınıza kazandırmak istiyorsanız öncelikle GTM terimleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Böylelikle sistemi çok daha pratik bir şekilde kullanabilirsiniz.
Sayfada yürütülen kod bloğudur. GTM’de etiketlerin büyük bölümü siteden üçüncü tarafa veri göndermek için tasarlanıyor. Bu bilgiyi de göz önünde bulundurun.
Etiketin hangi koşullarda çalışacağını belirlemenizi sağlayan yapı, bir başka deyişle tetikleyicidir. Etiketin sadece ana sayfada mı yoksa başka bir sayfada mı kullanılacağını belirleme aşamasında trigger kullanılabilir. Etiketlerin tetikleyici olmadan kullanılamayacağı bilgisini de sizlere aktaralım.
Bu kavramı da ‘değişken’ olarak adlandırabiliriz. GTM’ye aktarmak istediğiniz bilgileri içeriyor ve bu şekilde kendini yapılandırabilme özelliğine sahip… Ancak elbette etkinliklerin tanımlanmış olması da büyük önem taşıyor.
Klasörler de bu kavram ile ifade ediliyor. GTM’deki etiketler, tetikleyiciler ve değişkenlerin gruplanmasını sağlıyor. Böylelikle sistemin yönetiminin de bir hayli kolaylaştığını belirtebiliriz.
Zones de bölgelerdir. Etiket ve alanların sadece daha önceden belirlenmiş olan kişiler tarafından yönetilebilmesini sağlıyor.
Bu kavram da şablonları ifade ediyor. GTM’ye yeni gelen bir özellik ve bu özellik sayesinde teknik bilgisi yeterli olmayanlar da Google Tag Manager üzerinden aksiyon alabiliyor.
Workspace de çalışma alanını ifade ediyor. Çünkü birden fazla sayıda kişinin farklı çalışmalar yapabilmesi için bir çalışma alanına ihtiyacı oluyor ve yapılan işlerin birbirini etkilememesi için workspace de sisteme kazandırılmış durumda.
Bu kavramlardan sonra kurulum işleminin zor olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak GTM kurulumu son derece basit! Öncelikle tagmanager.google.com adresi üzerinden Google hesabınız ile giriş yapmanız gerekiyor. Giriş yaptığınızda kurulum yapabileceğiniz sayfa anında karşınıza çıkıyor. Bununla birlikte kurulumun çok sayıda prosedür gerektirmediğini ve uzun zaman almadığını da belirtelim. Çalışmalarınıza bu kolaylığı kazandırmak için kısa bir zaman dilimini ayırmanız yeterli olacak.
Ancak kurulum aşamasında birkaç hususa dikkat etmenizde fayda var. Bu sayede GTM’den son derece aktif bir şekilde faydalanabilir ve daha fazla verim alabilirsiniz. Sizin için dikkat etmeniz gereken unsurları da hemen sıralıyoruz.