Arama motoru optimizasyonu (SEO) söz konusu olduğunda en çok akla gelen ve bahsedilen konu sitenin içerikleridir. İçerik optimizasyonu en yaygın türüdür. Ancak madalyonun bir diğer tarafı ise görsel optimizasyondur. Görselleri olmayan bir internet sitesinin sıkıcı bir metin textinden hiçbir farkı yoktur. Bundan dolayı görseller kullanıcı çekme konusunda çok büyük bir rol oynar.
Yayınladığınız bir makalenin okunup okunmamasında konuyla alakalı ilgi çekici bir görsel büyük bir fark yaratır. Bu iki taraflı bir süreç olup okuyucunun ilgisini çekebilecek görseller tıklama sayınızı arttırırken, itici görseller aksi sonuçlara neden olabilir. Ancak tabi görsel seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken birçok husus da bulunuyor. Çok yüksek kalitede bir görsel kullanmanızın sonucunda sayfanızın yavaşlaması, kullanıcının yüklenmeyi beklemeden sayfayı terk etmesiyle sonuçlanabilir. Bunun gibi bir kaç ipucuna aşağıda değineceğiz.
Görselin Boyutu
Seçeceğiniz görselin boyutlarına çok dikkat etmelisiniz. Yüksek boyutlu bir resim sitenizin yüklenme hızına ciddi zarar verebilir. Kaliteden çok fazla ödün vermeden doğru büyüklükte resim seçmeniz, tarayıcının sayfayı yüklemeye çalışırken görsellerinizin sayfanızın diğer etmenleri üzerinde ekstradan rekabet teşkil etmemesi çok önemli bir konu.
Web sitelerinde genellikle PNG ve JPG formatları kullanılır ve daha kaliteli bir etkisi olduğu düşünüldüğü için çoğunlukla PNG tercih edilebilir. Ancak boyut olarak ciddi fark olmasının yanı sıra kullanıcı genellikle PNG ve JPG arasındaki farkı anlamayacaktır. Bu yüzden JPG kullanmak işinizi daha kolaylaştıracaktır.
Telif Hakkı
Bir diğer dikkat etmeniz gereken önemli hususta görsellerinizin telife tabi olup olmamasıdır. Seçiminizi yaparken bunu dikkate almazsanız yasal sonuçlarla da boğuşmak zorunda kalırsınız. Görsellerinizi kendiniz yapıyor veya stock fotoğraf kullanıyorsanız sıkıntı yaşamazsınız ancak diğer türlü telifli görselleri gösterme seçeneğini seçerek kendinizi güvenceye alabilirsiniz.
Resimlerin URL Yapısı
Görselinizi mutlaka içeriğinizle alakalı bir şekilde isimlendirin. Arama sonuçlarında “yeşil puantiyeli elbise” diye aratan birisi “resim1” isimli görselinizi tahmin edersiniz ki göremeyecektir. Bu verdiğiniz isimlerde bir çeşit kod görevi göreceği için arama sonucunun görselinize yönlendirmesinde büyük rol oynar. Örneğin; yeşil puantiyeli elbiseye ait görsel kullanacağınızı varsayalım. Kullandığınız görselin dosya adı yani url’inde boşluk ve Türkçe karaktere yer vermemeli ve dosya ismindeki her bir kelimeyi kısa çizgi(-) ile ayırmalısınız. Bunun sonucunda resmin URL yapısı şu şekilde olacaktır.
yesil-puantiyeli-elbise.jpg
Title Kullanımı
Resimlerinizin başlıklarını kullanmaya özen gösterin. Title etiketi resimler hakkında ek bilgi vermek amacıyla kullanılmalıdır.
Alt Etiketi Kullanımı
Görsellerinizin alt etiketini mutlaka ekleyin. Böylelikle hem title hem de alt etiketleri ile görselin ne olduğunu arama motorlarına anlatıyoruz. Her ne kadar gelişen Google algoritmaları resimlerde içeren yazıları okuyabiliyor olsa da alt etiketi ile web sitemizden alacağı verileri daha iyi analiz etmesine yardımcı olacağız. Aşağıdaki resim için örnek alt etiketi kullanımı;
Yeşil Puantiyeli Elbise”>
Stock Fotoğraf Konusu
Stock fotoğraflardan bahsetmişken, bu tarz görselleri kullanmayı mümkün olduğunca seçmeyin. Bir çok internet sitesinde aynı veya benzer fotoğrafları görmekten insanlar artık bunalmış durumda. Bu yüzden kendi makinanızla yakaladığınız kareleri paylaşmanız veya kendinizin hazırladığı görselleri kullanmanız çok daha iyi sonuçlar verecektir.
İçerik Görsel Uyumu
Yazdığınız yazılarla kullandığınız görsel arasında mutlaka bir bağ bulunmalı. Clickbait tabir ettiğimiz türden içerikle alakasız ancak dikkat çekmesi için kullanılan görsellere başvurursanız çektiğiniz internet kullanıcısını sitenize tekrar çekmeniz mümkün olmayacaktır. Seçeceğiniz görseller kullanıcıya metinle ilgili aktarmak istediğiniz bilgiyi veya hikayeyi sunabilmeli, devamlılığı sahip olmalı.
Photoshop veya Fireworks gibi programları kullanarak görsellerinizi ilgi çekici hale getirebilirsiniz. Üstelik uzman olmanıza da gerek yok. Çektiğiniz fotoğrafa farklı bir filtre yada sinematik bir efekt eklemek görselinizin çekiciliğini fark edilir şekilde değiştirebilir.
Toparlamak gerekirse, görsel optimizasyonu çok detaylı ve zor görünsede titiz bir şekilde yapılması sonucunda sitenizin arama sonuçlarında daha yüksek sıralarda görünürlülük sağlayacağı bir etmen. İyi bir SEO yapmak istiyorsanız bu adımları titizlikle takip edip görsel optimizasyonunuzla en az içerikle ilgilendiğiniz kadar ilgilenmelisiniz.