SEO çalışmalarında en önemli faktörlerden birisi de hiç şüphe yok ki OnPage SEO düzenlemeleridir. Eğer sitenizin iç dinamikleri SEO kriterlerine uyumlu şekilde değilse, dışarıdan ne kadar reklam çalışması yaparsanız yapın siteniz hak ettiği yere gelemeyecektir. Önce kendi sitenizdeki hataları gidermeli, daha sonra dışardan backlink çalışmalarına başlamalısınız.
OnPage SEO çalışmaları kapsamında önemli konulardan birisi de yapısı. Heading kelimesinin Türkçe karşılığı "Başlık" anlamına geliyor. Headings, yani Başlıklar da içeriğimizi kullanıcıya sunan en önemli unsur.
Etkileyici bir başlığı olmayan hiçbir içerik okunmaz.
İçerik odaklı sitelerden yola çıkarak bir kullanıcı deneyimini size aktaralım. X.com içerik sitesinde yüzlerce liste odaklı içerik mevcut. Bu içerikleri okurken aslında sadece ana başlık ve ara başlığı okuyup geçtiğinizi ve sadece dikkatinizi çekiyorsa o ara başlık altındaki ek açıklamalara göz attığınızı fark ettiniz mi? İşte ana başlık ve ara başlıklar her şeyden önce bu sebeple çok önemli.
Bir diğer açıdan baktığımızda Google heading yapısını bir kalite kriteri olarak değerlendiriyor. Algoritma otomatik olarak içerik kalitenizi kontrol edeceği için, bunu bir kalite kriteri haline getirmiş durumdalar. Eğer ara başlıklarınız konu ile ilişkili kelimeleri ve kavramları içeriyorsa, içeriğiniz daha başarılı sıralamalar alacaktır.
Konu başlığımızdan yola çıkarak sıkça yapılan Headings hatalarına geçelim. Toplamda 4 ana başlık altında bu yapılan hatalar ve kısa çözüm yollarına değineceğiz.
1. < h1 > kullanılmaması
Birçok sitede bu durum ile karşılaşabiliyoruz. Genellikle ana sayfanın yapısı düzenlenirken alt sayfalar etkileniyor ve sitede on binlerce sayfanın < h1 > etiketi olmuyor. Ana başlığı olmayan bir kompozisyon yazısı nasıl düşünülebilir.
2. Hiyerarşik Düzene Dikkat Edilmiyor
Hiyerarşik düzene dikkat edilmeden etiket tanımlamaları sıkça yapılan hatalardan birisi. Eğer bir sayfada < h1 > kullanılmamışsa, < h2 > tanımlaması yapılamaz. Ana başlığı olmayan bir içeiğin ara başlığı olamaz. < h1 > tanımlamasının da aynı zamanda ilk < h2 > kod satırından daha yukarıda olması gerekir. Önce ana başlık, daha sonra ara başlık kullanılabilir.
3. Sabit İçeriklere Heading Tanımlaması
Genellikle footer alanında "İletişim Bilgilerimiz" , "Sosyal Medyada Biz" vs gibi sabit olan section başlıklarına heading tanımlaması yapılıyor. < h2 > ya da < h3 > verilip geçiliyor. Ancak "SEO FİYATLARI" isimli bir sayfanın hedef kelimesi "iletişim bilgilerimiz" olamayacağı için, o sayfada böyle bir < h2 > tanımlaması çok saçma olacaktır. Bu yüzden footer, header, sidebar gibi birçok sayfada ortak olan alanlara tanımlaması yapmamak gerekiyor.
4. Stil Tanımlamalarının Doğru Kurgulanmaması
Ana başlık puntosunun, alt başlık puntosuna göre daha büyük yazılması bir kompozisyon içeriğinden beklenen en temel özelliktir. Bu doğrultuda < h1 > font-size değerinin; < h2 > font-size değerine göre daha büyük olması gerekir. Ancak birçok site bu hiyerarşiye dayalı stil düzenlemelerini dikkate almamakta. Ya tüm font-size değerleri aynı büyüklükte oluyor ya da < h3 > değeri, < h2 > değerinden büyük olabiliyor.