Bir reklamcı olarak işinizin müşterilerimizin sitelerine olabildiğince fazla trafik akışı oluşmasını sağlamak olduğunu biliyorsunuz. Peki bunu başarıp başaramadığınızı somut olarak nasıl gözlemleyebilirsiniz? Bir müşterimiz ansızın bizi ararsa ve hangi tweetlerinin lead oluşturduğunu hangilerinin başarısız olduğunu sorarsa cevaplayabilir misiniz? Bunların cevabı kocaman bir evet ve işte UTM (Urchin Traffic Module) takibi tam olarak oyuna burada dahil oluyor. UTM hakkında bildiğiniz birkaç küçük kod sayesinde herhangi bir URL’nin sonuna eklemeniz neticesinde reklamlarınızın tıklanma ve performans aktivitelerini rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.
Bir UTM linkinin yanıtlayabileceği temel sorular;
Biraz daha detaycı olalım. UTM (Urchin Traffic Module), Google Analytics için kullanılan bir web analiz yazılımı olan Urchin Tracker dan geliyor. Şimdi küçük bir örnekle biraz daha netleştirelim. Örneğin; https://internetsitem.com/icerikbasligi/?utm_source=google burada kalın harflerle yazılan yani soru işareti ve sonrası olan kısım UTM kodumuzdur. Sizinde tahmin edebileceğiniz üzere burada yazan kaynak adı trafiğin size akmasını sağlayan kaynağın adıdır.
Takip değişkeni; takip edilen boyutu tanımlamak için kullanılan kendine has değişkendir. Bu değişkenden önce “=” işareti kullanılır.
UTM parametresi; utm_ ile başlayan kısım. Takip edebileceğiniz çeşitli parametrelere örnek olarak; utm_source , utm_campaing , utm_content , utm_term , utm_medium
>Trafiğin kaynağı (utm_source); Source (kaynak) parametresi, trafiğin nereden geldiğini izlemenizi sağlar. Takip edebileceğiniz kaynaklara örnekler; Facebook, Twitter, Google, Bing..
Örnek; &utm_source=facebook
>Medium (utm_medium); Medium parametresi, ziyaretçinin hangi trafik türünden geldiğini takip eder - cpc, email, referans gibi
Örnek; &utm_medium=cpc
>Kampanya Adı (utm_campaing); Bu parametre size belirli bir kampanyanın performansını izlemenize olanak tanır. Farklı Facebook Reklam kampanyaları veya e-posta kampanyaları arasındaki trafiği ayırt etmek için kampanya parametresini kullanabilirsiniz.
Örnek; &utm_campaign=example-campaign
>İçerik (utm_content); Aynı URL’ye çıkan birden fazla bağlantınız olması durumunda, bu kod hangi bağlantının tıklandığını izlemenize yardımcı olur.
Örnek; &utm_content=navlink
>Anahtar Kelime (utm_term); Anahtar kelime parametresi, bir web sitesi ziyaretçisinin hangi anahtar kelime teriminden geldiğini izlemenize olanak tanır.
Örnek; &utm_term=anadolu+tat+1071
Görmüş olduğunuz gibi UTM kodları bize birçok konuda yardımcı oluyor bu başlıklardan özellikle ilk üçü işimizi görsede ekstra bilgiler sağlama açısından beşininde takibini yaparak daha detaylı sonuçlar elde edebilirsiniz.
>Manuel yollarla;
UTM kodları hakkında teknik olarak karmaşık hiçbir şey yoktur. İlk seçeneğiniz parametreleri manuel olarak eklemektir.Bu, URL'nizin sonuna tek tek parametreleri yazmak kadar basittir. Buradaki zor kısım herhangi bir hata yapmamaktır. Ancak UTM kodları oldukça uzayabilir ve hata yapmak zorunda kalırsınız, bu yüzden genellikle manuel yöntemi önermiyoruz.
>Google URL Yapılandırıcı (Google URL Builder);
Google URL Builder UTM kodları oluşturmanız için size çok hızlı bir yol sunar. (bknz: https://ga-dev-tools.appspot.com/campaign-url-builder/) Kullanmak için web sitenizin adresini girmeniz yeterlidir. Kampanya kaynağını girmeniz gerekiyor ancak parametrelerin geri kalanı tamamen isteğe bağlıdır. İstediğiniz parametreleri girdikten sonra URL'nizi görmek için aşağı kaydırın. Bu bağlantıyı UTM kodu ile kopyalayıp kampanyanıza veya içeriğinize yapıştırın. Voila!
>En başından beri bir UTM adlandırma kuralı oluşturun; Tüm ekibinizin kullanacağı adlandırma kuralları oluşturmak önemlidir. Bir kampanyaya başlamadan önce, ortak parametreler için adlandırma kurallarını kararlaştırın. Büyük harf veya boşluklar bile, farklı conventionları uygularsanız dahi aynı kampanyaları ikiye bölerek analitiklerinizin karmaşık bir hale dönüşmesine neden olur. Kuralları en baştan koyun.
Genellikle, UTM bağlantılarınızın tümünde küçük harfleri kullanmak için en iyi uygulamadır.
>Kolay anlaşılır isimler kullanın; Kampanyanızın, içeriğinizin ve kaynak bağlantılarınız anlaşılması kolay olmalıdır. Koda bakan herkes bir bakışta kodun ne anlama geldiğini anlayabilmelidir.
>Kullanıcı dostu URL'ler için bağlantı kısaltıcıları kullanmaktan çekinmeyin; Bir UTM kodunun karmaşıklığı doğrudan uzunluğu ile ilgilidir. Daha karmaşık kampanyalar yayınlamaya başladığınızda, URL'leriniz gittikçe uzar.
Çözüm: bağlantı kısaltıcıları. Goo.gl veya Bit.ly'yi kullanarak uzun bağlantıları daha paylaşılabilir URL'lere dönüştürebilirsiniz. Kısaltılmış bağlantı UTM parametrelerini hala yerinde tutacaktır. Bu özellikle sosyal medya yayınlarınız için yararlıdır.