İçindekiler
ToggleKalite puanı, Google’ın reklamlarınızın için belirlediği sayısal değerlerdir. Reklam kalitesini değerlendirmek için anahtar kelimeleriniz ile ilgili verilen 1 ile 10 arasındaki sayısal değerler olarak bilinir. Google organik sonuçlarında kullanıcılara ilgili sayfaların gösterilmesi için yüzlerce faktör değerlendirilir. Kullanıcılara aynı mantıkta ilgili reklam gösterecek ve onlara daha iyi bir deneyim yaşatacak olan reklam sıralamasını etkileyen durum ise kalite puanı faktörüdür.
Aynı anahtar kelimeyi hedeflemiş birden fazla reklam veren olabilir. Bu sebeple, Google bir şekilde bu reklamları belirli bir sıralamaya almalıdır. Bunu da anahtar kelimeye atanan reklam sıralaması ile gerçekleştirir. Kalite puanı ile değil, reklam sıralaması puanıyla reklamların konumları belirlenir. Kalite puanınız 10 olduğu zaman reklamlarınızın en üst konumlarda yer alması gibi bir durum yoktur. Fakat kalite puanınız çok düşükse reklamlarınızın gösterim alması engellenebilir.
Reklam sıralama puanı 2002 yılında sadece tıklama oranı ve tıklama başına verilen çarpımlarıyla ortaya çıkıyordu. 2005 yılında bu formül biraz gelişti ve kalite puanı ortaya çıktı. Böylelikle reklam sıralamaları kalite puanı x tıklama başına maliyet formülü ile belirlenmeye başlamış oldu. Anahtar kelimelerin kalite puanları üç temel faktörle belirlenir.
- Beklenen tıklama oranı
- Reklam alaka düzeyleri
- Açılış sayfasındaki deneyim
Google reklam hesabınızdaki faktörlerin nasıl performans sergilediğin bazı yöntemler sayesinde görülebilir. Bunun için anahtar kelime raporunuza sütunlar ekleyerek kelimenizin yanında yer alan durum sekmesinin üzerine gelmeniz yeterlidir. Değerler ortalamanın üstünde, ortalama ve ortalama altında olarak belirlenir. Hangi alanda düzenleme yapmanız gerektiğini buradan tespit edebilirsiniz. Ayrıca bu detaylar sonucunda meydana gelen kalite puanlarınızı da aynı yöntemleri takip ederek inceleme altına alabilirsiniz.
Yüksek Kalite Puanına Sahip Olmanın Avantajları Nelerdir?
Yüksek kalite puanına sahip olan anahtar kelimeler, düşük puanlı kelimelere göre biraz daha düşük tıklama başına maliyetiyle ödüllendirilir. Kalite puanı düşük olduğu zaman reklam gösterimleri azaltılır. Böylece arama sorgusunda reklam gösteremeyebilirsiniz. Yüksek kalite puanı ise üst sıraları planlayan reklamverenler için önemlidir. Düşük maliyetlerle daha yüksek reklam konumu elde edilebilir.
Kalite Puanı Nasıl Kontrol Edilir?
Anahtar kelimelerinizin kalite puanlarını, anahtar kelime raporları kısmındaki durum sekmesinden kontrol edebilirsiniz. Ayrıca bu ekran üzerinden anahtar kelimenizin o an gösterim alıp almadığını ve kalite puanını etkileyen 3 ayrı temel faktörün performansını da inceleyebilirsiniz.
Eğer kalite puanlarınıza ve kalite puanlarınızı etkileyen temel faktörlerin güncel durumlarına detaylı bir şekilde bakmak isterseniz anahtar kelime raporuna kalite puanı metrikleri de entegre edebilirsiniz.
Bu sütunlarda kalite puanlarınızın ve kalite puanlarınızı etkileyen faktörlerin geçmiş dönemlere ait durumlarını da görüntüleyebilirsiniz. Örneğin, kalite puanı 7 olan bir anahtar kelimenin mevcut değerinin 9 olduğunu varsayalım. Kalite puanının 7’den 9’a yükselmesini ve beklenen tıklama oranlarının ortalamadan ortalamanın üzerinde bir değere, reklam alaka düzeyinin ortalama altından, ortalamaya çıkmasının etkili olduğunu söyleyebiliriz.
Google Ads hesabınızın raporlar kısmından rapor oluşturarak kalite puanlarınıza ait daha genel veriler de elde edebilirsiniz.
Beklenen Tıklama Oranı
Beklenen tıklama oranı, ilgili anahtar kelimeler için reklamlarınız gösterildiği zaman, gösterilmiş reklamların tıklanma olasılığına göre ortaya çıkar. Değerlendirme sonrasında reklamlarınızın konumları, uzantıları gibi görünürlüğü doğrudan etkileyen etkenlerden bağımsız olarak çalışmalar yapılır.
Beklenen tıklama oranı yalnızca tahminler üzerine kurulur. Gerçek tıklama oranlarınızdan farklı değerler atanır. Bunu yaparken anahtar kelimelerinizin geçmiş performansları da göz önünde bulundurulur. Tahmin sayesinde anahtar kelimenizin eşleme türünden bağımsız olarak, arama teriminin anahtar kelimeyle eşleşmesi sağlanır.
Reklam Alaka Düzeyi
Bu düzey anahtar kelimenizin reklamlarınız ile olan uyumluluğunu ölçer. Google, kullanıcıların gerçekleştirdiği aramalarla ilgili reklamlar göstermek ister.
Yüksek alaka düzeyi puanına sahip olmanın ilk şartı anahtar kelimenin reklamlarda geçirilmesi değildir. Reklamlarınızın arama sonuçlarıyla ilgili olması ve kullanıcıların dikkatini çekecek ifadelere yer verilmesidir.
Açılış Sayfası Deneyimi
Reklamlarınızın tıklama oranları iyi gidiyor, anahtar kelimelerinizle uyumu da doğru olabilir. Ancak kullanıcılara reklamlara tıkladıktan sonra yönlendirdiğiniz sayfanın da kalite puanı üzerinde büyük etkisi bulunur.
Açılış sayfalarının alaka düzeyleri, ziyaretçilerinizi ne kadar mutlu ettiğiniz ile alakalıdır. Yüksek açılış sayfası alaka düzeyi olan sayfalar kullanıcı deneyimine uyumlu olarak tasarlanır. Kullanıcıların arama sorgularıyla alakalı bilgiler de içerir.
Kalite Puanlarını Etkileyen Diğer Faktörler Nelerdir?
Yukarıdaki temel faktörler kalite puanlarını doğrudan etkiler. Ancak biraz daha detaylı bir şekilde konu ele alındığı zaman farklı faktörler de ortaya çıkar.
1. Reklam Uzantıları
Reklam uzantıları kullandığınız zaman ürün ve hizmetleriniz ile alakalı daha fazla veri sunabilirsiniz. Reklamlarınızda uzantılara yer ayırmanız, reklamlarınızın arama motorunda daha güçlü olmasını sağlar. Reklam uzantıları bu sebeplerden dolayı tıklama oranlarınızı artırabilir. Fakat tüm uzantıları kullanmanız gerekmez. Sadece işinize yarayabilecek uzantılardan yararlanmalısınız.
2. Açılış Sayfası Alaka Düzeyi
Kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmak isterseniz açılış sayfanızın anahtar kelime ve reklam metninizle uyumlu olması gerekir.
Açılış sayfasındaki alaka düzeyini artırmak için aşağıdaki üç ayrı detayı uygulayabilirsiniz;
- Anahtar kelimenin URL adresiyle ilgili olduğundan emin olmalısınız.
- Sayfa başlığının anahtar kelimeyle alakalı olmasını sağlamalısınız.
- Açılış sayfasında anahtar kelimenizle ilgili içerikler sunmalısınız.
Kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmak isterseniz açılış sayfasındaki içeriklerin tamamen özgün olmasına özen göstermelisiniz. Kullanıcılara güven verecek detaylara da yer ayırmanız deneyimi artırabilir. Bunların yanı sıra kullanıcıların sitenizi kullanırken sorun yaşayabileceği reklamlar ve pop-up’lar deneyimi olumsuz etkileyebilir.
3. Sayfa Açılış Hızı
Açılış sayfalarının yüklenme hızları önemlidir. Sayfa yükleme süreleri, Google’ın en önemli sıralama detayları arasındadır. Açılış sayfası deneyimi de hızlar üzerinden etkilenir.
Google, daha iyi bir kullanıcı deneyimi için sayfanın ortalama üç saniyenin altında açılmasını ister. Açılış sayfası performansıyla ilgili çalışmak için Google’ın Pagespeed Insights aracını da inceleyebilirsiniz.
4. Mobil Uyumluluk
Google, mobil kısmına özel tasarımınız olması gerektiğini zorunlu kılmaz. Fakat sayfalarınızın mobil aygıtlarla uyumlu olması öne çıkmanızı sağlar. İnternet siteniz mobil uyumlu değilse mobil reklam gösterimlerini engellemelisiniz.
5. Hesabın Geçmiş Performansları
Yeni reklam vermeye başladıysanız anahtar kelimelerinizin kalite puanı belirlenirken seçtiğiniz anahtar kelimelerin genel ortalaması değerlendirilir. Aktif bir Google Ads hesabına sahipseniz bu durumda Google, yeni ekleyeceğiniz kelimeleri sıfırdan değerlendirmez. Bunun yerine hesabınızda bulunan anahtar kelimelerin kalite puanını değerlendirir. Böylelikle başlangıç noktanız belirlenmiş olur.
6. Reklam Hesabı Yapısı
Google, reklam hesabınızın yapısının kalite puanlarıyla etkisi olmadığı söyleyebilir. Fakat yukarıdaki maddeleri dikkate alarak iyi bir reklam kampanya yapısının iyi bir kalite puanını elde etme noktasında sizlere yardımcı olacağını görebilirsiniz.
Tek bir reklam grubu altında elinizdeki tüm marka ve modelleri sergilediğinizi varsayalım. Farklı telefon markaları arayan kullanıcılara muhtemel tüm markaların yer aldığı genel bir kategori sayfasına yönlendirmek zorunda kalabilirsiniz. Rakipleriniz kullanıcıları aradığı ürüne veya markaya yönlendiren reklamlar sunarken, siz daha genel reklam metinleri oluşturmak zorunda kalırsınız. Bu durum tıklama oranlarınızı ve kalite puanlarınızı olumsuz yönde etkiler.
Bazı durumlarda bu tür yapılar kullanılabilir. Ancak böyle durumlarda reklamlarınızın alaka düzeyini artırmak isterseniz reklam metinlerinizde araya anahtar kelime ekleme özelliğinden yararlanabilirsiniz.
7. Coğrafi Performans
Google Ads’e yeni gelen güncellemelerden sonra reklamınıza birden fazla headline girilebilir hale gelmiştir. Ayrıca birden fazla description ekleyebilmeniz de mümkündür. Üç tane reklam metni tasarlayabileceğiniz yeni sistem sizlere pek çok farklı açıdan avantaj sağlar.
Bu özellikler sayesinde daha fazla verim alan reklam metinlerinizi gösterebilir ve kullanıcı dönüşümü alabilirsiniz. Google’ın alakalı sonuçlara verdiği önemi gösteren bu durum kalite puanını da etkiler. Reklam metni çeşitlerinin çoğaltılması ve verim alınmış reklam metninin Google tarafından daha fazla gösterilmesi kalite puanı yükseltmek isteyenlerin işine yarayabilir.
Reklam metinlerinizi büyük bir titizlikle hazırlarken karakter sınırına takılıp istediğiniz kelimeleri kullanamıyor olabilirsiniz. Ancak ayrı ayrı reklam metinleri yazarak kullanıcılar için hangi içeriklerin daha etkili ve doğru olduğunu tespit edebilirsiniz. Birden fazla reklam eklemeniz her zaman daha yararlı olacaktır. Kullanıcılar farklı aramalar yaptıkları için bu aramaları tek bir reklam metninde toplamanız yanlış olur. Birden fazla kullanıcı yapısını tetikleyebilecek, birkaç ayrı reklam tasarlamanız kalite puanlarınız için yararlı olur.
Google’da sizi en belirgin kılan detaylar metinlerdir. Kullanıcılar yaptıkları aramalarda ilk etapta reklam metninizi görür ve okumaya başlar. Metnin alakalı olduğu durumlarda ise sitenize giriş yaparlar. Bu sebeple, reklam metinlerinizi seçerken anahtar kelimelerinizi başlık kısmında da kullanmalısınız.
Alaka düzeyiniz ne kadar yüksek ve doğru olursa kalite puanınız da o kadar iyi ve yüksek olur. Reklam metninizin içerisinde anahtar kelimelere az da olsa yer ayırmayı unutmamalısınız. Metinlerde kullanıcıları internet sitenize çekebilecek ve harekete geçirici mesajlar da vermelisiniz. Fakat ürün ve hizmetlerle alakalı olmayan metinler kullanmaktan uzak durmalısınız. Alakasız metinler sitenizin yapısına zarar verebileceği gibi aynı zamanda kalite puanınıza da büyük bir zarar verir. Doğru metinler ile kullanıcılara hitap etmeyi hedef edinmelisiniz.
8. Kalite Puanını Artırmak için Teklif Yükseltmek
Google arama sonuçlarında yukarıya doğru yükseldikçe tıklama oranlarınız da yükselir. Ancak kalite puanlarını artırmak için tekliflerinizi yükseltmeniz olumlu ya da olumsuz bir sonuç yaratmaz. Google, kalite puanını hesaplarken reklamların konumuna göre işlem yapar. İkinci sırada yer alan bir anahtar kelimenin beklenen TO’su farklı 6. sırada yer alan anahtar kelimenin beklenen TO’su birbirinden farklıdır.
Sayfada yüksek konuma sahip olmak iyi olabilir. Bu durum reklamlarınızın beklenen TO’sunda herhangi bir artışa sebep olmaz. Beklenen TO için sayfadaki gerçek konumunuz normalleştirilir.
Tıklama başı maliyetinizi anahtar kelimelerin performansına göre artırabilir veya dilerseniz azaltabilirsiniz.
Eşleme Türü Önemli mi?
Kalite puanı, sadece tam eşlemeli anahtar kelimelerle hesaplanır. Anahtar kelimelerin eşleme türü her ne olursa olsun kalite puanları anahtar kelimenin tam olarak eşleştiği sorgularda değerlenir.
Hesabınızda sıralı eşleme, ‘’erkek bot modelleri’’ anahtar kelimesi ekli olduğu varsayalım. Kalite puanınız sadece ‘’erkek bot modelleri’’ sorgusunda değerlenir. Negatif anahtar kelimelerin kalite puanları üzerinde doğrudan etkiye sahip olmadığı bu yöntemle ortaya çıkar.
Reklam Sıralaması Tıklama Başı Maliyeti Nasıl Etkiler?
Reklamların belirli konumda gözükmesi için verilmesi gereken minimum teklif tıklama başı maliyet olarak adlandırılır. Reklamların, gösterilmeye uygun olabilmesi için belirli bir kalite eşiğine erişmesi gerekir. Böylelikle kaliteli reklam deneyimi sürdürülebilir hale gelir.
Reklam sıralaması, teklifleriniz, açık artırma zamanı, reklam kalitesi gibi detaylar reklam sıralaması eşiklerindendir. Arama bağlamı ve reklam uzantılarının etkisi gibi etmenler de bu durumları belirler.
Reklam sıralaması eşiği, reklamınızın kalitesi sonucunda ortaya çıkar. Eşikler arasında reklam konumu, arama konuş ve özelliği, kullanıcı özellikleri gibi çeşitli faktörlere göre değişir. Bu eşikler reklamveren teklifi ve değerinin yanı sıra reklam kalitesinin de doğru şekilde değerlendirilmesini sağlar.
Örneğin, reklamların, arama sonuçlarında en üst sıralarda gösterilmesi için ulaşılması gereken eşikleri, arama sonuçlarının altındaki reklam eşiklerinden daha yüksektir. Böylelikle kullanıcıların sayfada yüksek kaliteli reklamları görebilme olasılığı artar ve gerçek tıklama başı maliyetler, sayfadaki reklam konumunun asıl değerini yansıtmaya başlar.
Gerçek tıklama başı maliyetiniz, reklam sıralamanız, diğer reklamverenlerle aranızdaki rekabet durumunuz ve reklamlarınız ulaşacağı reklam sıralaması eşiklerine göre değerlendirme altına alınır.
Reklamlarınız gösterilmeye uygun olan tek reklam olsa bile ve rakiplerinizden herhangi biri reklam sıralaması eşiklerine erişemese bile, eşikleri aşabilmek için gerekli olan minimum tutarı ödemeniz belenir. Bu durum reklam kalitenize ve reklam sıralaması eşiklerinize bağlı olarak, hemen altında herhangi bir reklam gözükmese bile reklamınızın maliyetinin yüksek olacağı anlamına da gelir.
Negatif Kelime Çalışmaları
Anahtar kelimenizde yer alan geniş eşleme gibi eşleme çeşitleri, Google’ın benzer olarak algıladığı ancak istemediğiniz kelimelerde görüntülenmenize sebep olabilir. Bunun için arama kelimelerinizi inceleyerek istenmeyen ve reklamınızı gösteren anahtar kelimelerinizi negatif listesine almalısınız. Sürekli olarak negatif kelime çalışması yaparak reklamlarınızın daha alakalı sonuçlarda çıkmasını sağlayabilirsiniz. Bu durum da kalite puanını yükselten en temel faktörler arasındadır.
Yeni Kalite Puanı Sütunları
Reklam alaka düzeyi anahtar kelimelerinizin metinlerinizle olan alakasını ölçer. Açılış sayfası deneyim ise reklamları yönlendirdiğiniz sayfaların ilgi ve alakasını ölçümler. Anahtar kelimenin uyumu, kullanıcı deneyimi, site açılış hızı gibi faktörlere bağlı olarak değişir.
Beklenen tıklama oranları reklamlarınızın geçmiş dönemlerdeki performansı dikkate alınarak yeni bir beklenen tıklama oranı tahmin edilmesini sağlar. Seçili tarih ile ilişkin belirlenen en son kalite puanı ise geçmiş dönem kalite puanıyla belirlenir.
Kalite puanınızı artırmaya çalışmak temel hedefleriniz arasında yer almamalıdır. Çünkü kalite puanından daha değerli şeyler vardır. Asıl reklam verme hedefiniz elde ettiğiniz dönüşümler olmalıdır. Kalite puanınız her ne olursa olsun olabilecek en düşük yatırım ile sitenize trafik çekerseniz ve bunun dönüşümü yoksa size herhangi bir yararı olmaz.
Yeni gelen güncellemelerle birlikte eskiden Google Ads üzerinde kalite puanı ile ilgili tek bir sütun yer alırken, kalite puanlarına etki eden bileşenler de Ads hesapları üzerinden görülebilir duruma gelmiştir. Ayrıca kalite puanlarınız üzerinde meydana gelen değişiklikleri görebileceğiniz bölümler de vardır. Bu bölümleri inceleyerek puanınızı geliştirmek için yaptığınız değişikliklerin sonuçlarını Ads raporlarında doğrudan görüntüleyebilirsiniz.