İçindekiler
ToggleBu içerikte okuyucularımıza Structured Data (Yapısal Veri) nedir sorusunun cevabını ve yapısal veri çeşitlerini anlatacağız.
Schema.org, Google, Bing, Yahoo ve Yandex dahil olmak üzere büyük arama motorlarının desteklemeyi kabul ettiği standartlaştırılmış bir işaretleme listesi sağlayan bir web sitesidir.
Yapılandırılmış verilere bir örnek, tablo gibi ilişkisel bir veritabanıdır Bu durumda, tablodaki bağlantılı verilerle etkileşim kurmak için yapılandırılmış bir sorgu dili (SQL) kullanılır Ancak şema, müşteriler için inanılmaz derecede yararlı olan çok daha geniş kullanım alanlarına sahiptir.
‘Kadıköy’deki kitapçılar’ sorgusunu ararken, arama motoru aşağıda gösterilen sonuçları görüntüler:
Bing gibi bir arama motoru kullanmak da benzer sonuçlar verecektir.
Schema.org’a girmeden önce üst düzey yapılandırılmış verinin özelliklerini inceleyelim. Aslında, organize edilmiş bilgidir. Ancak yapılandırılmış, yapılandırılmamış ve yarı yapılandırılmış verileri birbirinden ayıran nedir?
Structured data (Yapılandırılmış Veri) vs. Unstructured data (Yapılandırılmamış Veri)
Yapılandırılmış veri organize bilgi olarak tanımlanırsa, yapılandırılmamış veri PDF’ler, resimler, videolar, dosyalar ve sunumlar gibi diğer tüm veri türlerini kapsar. Arama motorlarının bu farklı veri türlerini anlamasına yardımcı olmak için şema işaretleme biçimleri mevcut olsa da, bunlar kendi başlarına yapılandırılmamış olarak kalır.
Tüm görevlerinizi bir biriktirme listesine ekliyor ve öncelikli görevleri haftalık iş akışınıza dahil ediyor musunuz? Eğer durum buysa, yapılandırılmamış verilerden yapılandırılmış verilere geçmeye alışkınsınız demektir.
Structured Data (Yapılandırılmış Veri) vs Semi-Structured Data (Yarı Yapılandırılmış Veri)
Yarı yapılandırılmış veriler, yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verilerin bir karışımıdır. Katı bir yapısı yoktur, bunun yerine HTML’ye benzer şekilde bilgileri hızlı bir şekilde iletmek için etiketler, nitelikler ve meta veriler kullanır. Web üzerinde üretilen içeriğin çoğu kendi başına yapılandırılmamıştır. Ancak yapılandırılmamış bilgiler, web sayfalarındaki meta veriler veya bağlantılardaki öznitelikler gibi bir organizasyon veya erişim yöntemiyle birleştirildiğinde, ortaya çıkan veriler yarı yapılandırılmış hale gelir.
Bu sadece çevrimiçi bilgiler için değil, çevrimdışı belgeler için de geçerlidir.
Örneğin, bir Word belgesi kendi başına yapılandırılmamıştır, ancak belge özellikleri dosyaya sağ tıklandığında yazar ve oluşturma tarihini görüntüleyecek şekilde güncellendiğinde yarı yapılandırılmış hale gelir. Yarı yapılandırılmış veri, bazı organizasyonel özelliklere sahip olan ancak tam yapılandırılmış veri olarak nitelendirilmek için yeterli olmayan bilgileri ifade eder.
Örneğin, bir fotoğraf kitaplığındaki herhangi bir etiket veya etiket içermeyen resimler yapılandırılmamış veri olarak kabul edilirken, tarih ve saatle etiketlenmiş resimler yarı yapılandırılmış veri olarak kabul edilir. Benzer şekilde, bir kitaplıktaki herhangi bir tanımlayıcı bilgi içermeyen bir kitap yapılandırılmamış, ancak başlığı ve yazarı olan bir kitap yarı yapılandırılmış veridir.
Web sayfaları, arama motorlarının anlamasına yardımcı olmak için meta verilerle birlikte yapılandırılmamış içerik içeren yarı yapılandırılmış verilerdir. Arama motorları daha sonra bu web sayfalarını dosyalayarak insanların bunlara erişmesini sağlar.
Bizim tarafımızda, SERP’lerde mavi bir bağlantı görürüz. Şema biçimindeki yapılandırılmış veriler, SERP’lerde daha kullanışlı ve özel mavi bağlantılar oluşturmak için meta verileri geliştirir. Şema işaretleme biçimindeki yapılandırılmış veriler, SERP’lerde daha kullanışlı ve özelleştirilmiş mavi bağlantılar oluşturmak için meta verileri geliştirir. Bu, kullanıcıya bilgi iletişimini geliştirir ve ilgili içeriğe daha hızlı erişim sağlar.
SEO için Google Yapısal Verileri
Yapılandırılmış veri türleri, bilgileri düzenlemek ve tanımlamak için kullanılan sisteme bağlı olarak değişir. SEO stratejisi bağlamında, yapılandırılmış veri Schema.org işaretlemesini ifade eder.
Bununla birlikte, SEO’nun amacı için Schema.org işaretlemesi en uygun olanıdır. Microformats.org gibi SEO’ya uygun başka işaretleme sözlükleri olsa da Schema.org daha yaygın olarak kullanılmaktadır.
Schema.org
Schema.org, tüm arama motorlarında evrensel olarak desteklenen ve tutarlı bir dildir. Schema.org çerçevesinde 800’den fazla farklı tanım (veya “sınıf”) içerir ve her biri bunları tanımlamak için 20’den fazla özelliğe sahiptir. Schema.org 2019’da dört yeni zengin sonuç seçeneği, beş Google Search Console Geliştirme raporu ve yedi kelime dağarcığı sürümü ekledi.
Web sayfasının nasıl çalışacağını arama motoru değil, dil veya kod belirler.
Yapılandırılmış veriler arama motorlarına bir sayfanın nasıl görüntüleneceğini bildirir. Ancak, arama motorları aynı şekilde davranmak zorunda değildir.
Bir web sitesindeki her sayfaya birden fazla snippet eklemekten kaçınmak için ortak kod snippet’leri kullanmak önemlidir.
Desteklenen Formatlar
Schema.org birçok biçimlendirme formatını destekler, ancak en yaygın olanları JSON-LD, Microdata ve RDFa’dır. İşte seo’da structured data için en iyi üç formatın hızlı bir incelemesi:
JSON-LD
JSON-LD, bir web sayfasının başına işaretleme eklemek için bir JavaScript nesnesi kullanır. Herhangi bir soruna yol açmadan bir siteye eklenebildiği için bu hafif ve basit formatın kullanılması önerilir. Ayrıca bu format Google için tercih edilen formattır.
Microdata
Bu eskiden önerilen SEO formatıydı, ancak JSON-LD o zamandan beri gelişti. Bu formatta, yapılandırılmış veriler sayfanızın ana HTML’sine entegre edilir, bu nedenle düzgün bir uygulama olmadan bir sayfayı çökertme olasılığı biraz daha yüksektir. Kod konusunda rahatsanız, muhtemelen bunu yapmaz, ancak kod yazmayan stajyeriniz bile hiçbir şeye zarar vermeden JSON-LD ekleyebilir.
RDFa
RDFa, HTML5 belgelerinde bağlantılı verileri yayınlamak için HTML5 formatını kullanır. Ancak Google bunu tercih etmediği için bizim tercih ettiğimiz bir seçenek değildir.
Yapısal Veri (Structured Data) Ne İçin Kullanılır?
Schema.org, yüzlerce işaretleme türü geliştiren açık bir topluluğa sahiptir. Kullandığınız işaretlemenin bu kategorilerden birine uyması muhtemeldir:
Rich Snippets
Web sitenizin konum verilerini, yorumları veya resimleri görüntülemesini istiyorsanız zengin snippet’leri kullanabilirsiniz. Rich snippet’ler, bir sayfanın SERP’lerde nasıl görüneceğini değiştiren stil geliştirmeleridir. Günlük konuşmalarda sıklıkla birbirlerinin yerine kullanılsalar da ‘şema işaretleme’ ve ‘zengin snippet’lerin birbirlerinin yerine kullanılabilecek terimler olmadığını unutmamak önemlidir.
Öne çıkan snippet’in zengin snippet ile aynı şey olmadığını unutmayın. Öne çıkan snippet, Google’ın bilgilerinizi arama sonuçlarının en üstünde gösterecek kadar yararlı bulmasıdır:
Öne çıkan snippet’ler için yapılandırılmış veri yoktur; görüntülenecek en faydalı içeriği Google tek başına belirler.
Eskiden bu öne çıkan snippet’leri, Google’ın ilk on organik sıralamsındaki mevcut yerimize ek bir bonus olarak değerlendirebiliyorduk. Ancak 22 Ocak 2020’de Google, öne çıkan snippet’ler olarak dahil edilen sitelerin artık birinci sayfadaki ilk on sırada görünmeyeceğini duyurdu. Bu değişiklik yapılandırılmış veri stratejinizi etkilemeyecektir.
Rich Cards (Zengin Kartlar)
Zengin kartlar(Rich Cards), mobil SERP‘ler için özel olarak tasarlanmış zengin snippet’lerin bir varyasyonudur. Google’ın kendi Zengin Kart gönderisinden bir görsel aşağıda yer almaktadır.
Görüldüğü gibi, zengin snippetler mobil SERP’lerde görünmeye devam ederken, zengin kartlar mobil cihazlar için tasarlanmıştır. Kullanıcılara kapsamlı bir mobil deneyim sunmak için her iki türün de siteye eklenmesi tavsiye edilir.
Knowledge Graph (Bilgi Grafiği)
Bir kişiyi, yeri veya şirketi Google’da arattığınızda bir bilgi grafiğine veya bilgi paneline ulaşabilirsiniz. Güvenilir olduğu düşünülen kaynaklardan alınan yararlı bir bilgi toplamı:
Google’ın markanız için bir bilgi paneli oluşturup oluşturmayacağını kontrol edemezsiniz. Ancak oluşturduktan sonra, görüntüledikleri bilgileri web sitenizin yapılandırılmış verilerine bağlayarak yönetebilirsiniz. Bunu yapmak için, aşağıdaki görseli görene kadar panelin altına kaydırın:
Breadcrumbs
Belirli işaretleme türleri, sitedeki diğer önemli sayfalara bağlantılarla birlikte bir web sitesinin arama motoru sonuç sayfalarındaki (SERP’ler) görünürlüğünü artırabilir. Ekmek kırıntıları genellikle yalnızca markalı aramalar için görünür. Arama sorgusu daha spesifikse, Google kullanıcıyı web sitesindeki en alakalı sayfaya yönlendirecektir.
İnteraktif Arama Sonuçları
Google’da bir yemek tarifi, iş ilanı veya etkinlik ararken, kullanıcı aşağıdakine benzer bir ekranla karşılaşabilir:
Zenginleştirilmiş sonuçlar olarak da bilinen etkileşimli arama sonuçları, bir e-ticaret sitesindeki ürün filtresine benzer şekilde kullanıcıların arama kriterlerini daha fazla filtrelemelerine olanak tanır. Google, kullanıcıların bu amaçla oluşturulan yapılandırılmış veri öğesinde belirtilen çeşitli özellikler arasında arama yapmasına olanak tanıyarak binlerce farklı web sitesini içeren gelişmiş bir filtre özelliği oluşturur.
Tarifinizin, işinizin veya etkinliğinizin bu önemli konumda yer alması için uygun işaretlemeyi dahil etmek ve eksiksiz olduğundan emin olmak gerekir.
AMP (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar)
AMP, Hızlandırılmış Mobil Sayfa anlamına gelir ve bir web sayfasının mobil arama sonuçlarında orijinal sayfanın yerini alabilecek daha hızlı bir sürümüdür. Bu sayfalar, yayıncılar ve blog yazarları için arzu edilen bir konum olan AMP karusellerinde görünebilir. Bu özelliği etkinleştirmek için hem AMP sayfasına hem de kanonik sayfasına structured data işaretlemesi eklenmelidir.
Social cards (Sosyal Kartlar)
Twitter, Facebook veya Pinterest gibi sosyal medya platformlarında bir web sayfasına bağlantı verirken varsayılan bir resim, başlık ve açıklama oluşturulur. Ancak bunlar içeriği her zaman doğru şekilde temsil etmeyebilir. Doğru bilgilerin görüntülenmesini sağlamak için sosyal kartlar kullanılabilir. Sosyal kartlar, sosyal platformlarla iletişim kuran bir yapılandırılmış veri biçimidir.
Sık Karşılaşılan Yanlışlar
Yapılandırılmış verilerin (structured data) çeşitli avantajları vardır, ancak her derde deva değildir.
Yapılandırılmış verilerle ilgili yaygın yanlış anlamalardan kaçınmak çok önemlidir. Yapılandırılmış verilerin doğrudan bir sıralama sinyali olmadığını, ancak web sitenizin Google arama sonuçlarındaki tıklama oranını (TO) artırabileceğini ve bunun da dolaylı olarak sıralamanızı iyileştirebileceğini unutmamak önemlidir.
Ayrıca, yapılandırılmış veriler SERP’lerde nasıl göründüğünüzü değiştirmez. Listelemenizin görünümünü Google belirler ve bu görünüm her yeni güncellemeyle günlük olarak değişebilir. Yapılandırılmış veriler bir garantiden ziyade bir öneri olarak görülmelidir.
Mümkün olan her tür yapılandırılmış veriyi eklemek iyi bir zaman kullanımı değildir. Google’ın yapılandırılmış veriler için katı yönergeleri vardır ve biçimlendirme hataları olan siteleri cezalandırır. Yalnızca müşterileriniz için yararlı olan öğe türlerine odaklanın.
Yapılandırılmış Verilerden En Çok Etkilenen Sektörler
SEO konusunda endişeleriniz varsa, yapılandırılmış verilere dikkat etmeniz önemlidir. Bununla birlikte, belirli sektörlerin ve iş türlerinin belirli yapılandırılmış veri türlerinden daha fazla etkilendiğini belirtmek gerekir. Bazı örnekleri inceleyelim:
Örneğin, yayıncılar
AMP sayfalarının doğru çalıştığından emin olmalı ve sayfalarını uygun şekilde işaretlemek için Makale türünü kullanmalıdır. Makalelerin iki yaygın alt türü NewsArticle ve BlogPosting‘dir.
AMP kullanılıyorsa, yapılandırılmış verilerin uygulanması daha karmaşık hale gelir. Yapılandırılmış veri işaretlemesi AMP sürümüne dahil edilmeli ve Madde işaretlemesi kanonik sürüme eklenmelidir.
Yerel işletmeler,
Fiziksel konumları olan kurumsal şirketler de dahil olmak üzere, yerel işletme profillerini 3’lü pakette görünecek şekilde optimize edebilirler. Fiziksel konumlara sahip kurumsal şirketler de dahil olmak üzere yerel işletmeler, yerel işletme profillerini 3’lü pakette görünecek şekilde optimize edebilir. Yapılandırılmış veriler SERP’lerde ek yerel bilgiler de sağlayabilir. LocalBusiness şeması, çalışma saatlerinizi ve kabul edilen ödemeleri belirtmek için kullanılabilir. Karmaşık terminoloji ve süslü dilden kaçınarak açık ve özlü bir yazım tarzı sürdürmek önemlidir. Teknik terim kısaltmaları ilk kullanıldıklarında açıklanmalıdır. Pasif bir üslup ve kişisel olmayan bir yapı kullanılmalı ve gerekmedikçe birinci şahıs bakış açısından kaçınılmalıdır. Metin dilbilgisi açısından doğru olmalı ve yazım ve noktalama hataları içermemelidir. Web sitesinde sipariş veya rezervasyon kabul ediliyorsa, OrderAction ve ReservationAction işaretlemeleri kullanılmalıdır.
Fiyat bilgilerinin SERP’lerde görüntülenmesini sağlamak için, e-ticaret web sitenizin ürün sayfalarına Ürün işaretlemesi ekleyin. Ek olarak, İnceleme işaretlemesi SERP’lerde ürün incelemelerini görüntülemek için kullanılabilir. İşaretlemenin, ürün incelemelerini üçüncü taraf sitelerden değil kendi sitenizden çektiğini ve bu sayede arama sonuçlarında nelerin görüneceği üzerinde daha fazla kontrol sahibi olduğunuzu unutmamak önemlidir.
Yapılandırılmış veri işaretlemesi farklı sektörlere özel olabilir. Örneğin, finans kurumları konumları için FinancialServices işaretlemesini kullanabilir, havayolları Airlines işaretlemesini kullanarak uçuş saatlerini ve bilet bilgilerini görüntüleyebilir ve kitap, müzik ve podcast gibi yaratıcı çalışmaların üreticileri ürünleri için özel işaretleme kullanabilir.
Öğe türlerinin tam listesini gözden geçirmek ve işletmeniz için hangisinin en yararlı olacağını düşünmek önemlidir. En önemli önceliğiniz, rakiplerinizinkine benzer ve istenen nesnellik, anlaşılabilirlik, geleneksel yapı, açık ve nesnel dil, uygun biçimlendirme, resmi kayıt, mantıksal yapı, denge, kesin kelime seçimi ve gramer doğruluğu özelliklerini karşılayan yapılandırılmış veriler kullanmak olmalıdır.
Yapılandırılmış Veri Araçları
Yapılandırılmış verilerin uygulanmasına yardımcı olacak çeşitli araçlar mevcuttur. En güvenilir seçeneklerden bazıları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere arama motorları tarafından sağlananlardır:
- Google’ın Yapılandırılmış Veri Biçimlendirme Yardımcısı, kullanıcıların adım adım bir süreç kullanarak biçimlendirme oluşturmasına olanak tanır.
- Google Zengin Sonuçlar Testi, web sayfanız için hangi zengin sonuçların oluşturulabileceğini belirlemenizi sağlar.
- Schema.org’un İşaretleme Doğrulayıcısı ile web sayfalarınıza gömülü Schema.org tabanlı yapılandırılmış verileri doğrulayın.
- AMP sayfalarınızı Google’ın AMP test aracı ile doğrulayın.
- Bing’in yapılandırılmış veri kılavuzu: Bing’in yapılandırılmış verilere yaklaşımı hakkında bilgi edinin.
- Yandex yapılandırılmış veri doğrulayıcısı: Hedef kitlenizin bir kısmı Yandex kullanıyorsa, işaretlemenizi test etmek için bu aracı kullanın.
- Facebook’un açık grafik hata ayıklayıcısı: Facebook’un open graph biçimlendirme doğrulayıcısı.
Diğer araçlar da yapılandırılmış verilerle ilgili görevlerin yönetilmesine yardımcı olabilir. Bu araçlar şunları içerebilir:
- Yoast WordPress eklentisi: SSS ve nasıl yapılır içeriği gibi belirli yapılandırılmış veri türlerini sizin için otomatik olarak oluşturur.
- Anahtar kelime araştırma araçları: Çoğu, hangi yapılandırılmış veri türleri için sıralandığınızı ortaya çıkaran bir SERP analizi içerir.
- SEO Araçları: DeepCrawl ve Screaming Frog, kendi sitenizin yanı sıra rakipleriniz için de yapılandırılmış veri içgörülerini ortaya çıkarır.
Google, arama deneyimini geliştirdiği için web sitelerinde yapılandırılmış veri kullanımını teşvik etmek için güçlü bir teşvike sahiptir. Bu nedenle, uygulamayı mümkün olduğunca kolay hale getirmişlerdir. Rekabetçi kalabilmek için kendi yapılandırılmış veri stratejinizi düzenli olarak denetlemeniz önemlidir.
Yapılandırılmış Veri Sıkça Sorulan Sorular
Yapılandırılmış Veri Nedir?
Yapılandırılmış veriler (structured data), bir dosya içinde sabit bir alanda düzenlenen verileri ifade eder. SEO bağlamında yapılandırılmış veri, arama motorlarının içeriği nasıl yorumlayacaklarını ve sunacaklarını anlamalarına yardımcı olan işaretlemedir.
Bazı Yapılandırılmış Veri Örnekleri Nelerdir?
Schema.org, en yaygın olanları JSON-LD, Microdata ve RDFa olmak üzere çeşitli yapılandırılmış veri işaretleme biçimlerini destekler.