Open Graph, facebook botlarını yönlendiren Sosyal Medya SEO’suna dair bir komut dizinidir. Open Graph kodları sayesinde, içeriğinize dair tüm ayrıntılar sizin istediğiniz şekilde belirlenir. 2010 yılında Facebook tarafından uygulanmaya başlanan Open Graph, kullanıcının belirlediği görsel, link, etiket, açıklama ve başlık ya da yazar bilgisi ile içeriğin yayınlanmasını sağlar.
Facebook’un bu uygulamayı çıkarmasının temel nedeni, siteler arasındaki uyumsuzluğu gidermektir. Bazen, sitelerden birisinden bir sayfa paylaşıldığında, menüden ya da footerdan alakasız bir resim seçilebiliyordu, bu durum da paylaşımın görünümünde uyumsuzluk yarattığı için kullanıcılar paylaşım ne kadar kaliteli olsa da onu es geçiyordu. Open Graph ile bu durum kalkmış ve her site, olabilecek en iyi şekilde sosyal ağda içerikleriyle yer alabilmiştir. Open Graph, sayfanızdaki meta etiketleriyle birlikte kullanılmaktadır, Youtube ya da farklı dev siteler bugün open graph’ı olduğu bir gelenek haline getirmiştir. Eğer meta etiketleriniz arasında, Open Graph kodlarını bulundurmazsanız, bu durum, sitenizin ön izleniminin alınmasına ve içeriğin rast gele çekilmesine haliyle de eski verimsiz durumun yaşanmasına neden olur.
Open Graph Etiketleri
Open Graph etiketleri, müzikler, filmler ve makaleler için rich data verileri gibi birbirinden farklıdır. Sitenizin içeriğine göre en uygun olan etiketi seçmeniz, alacağınız geri dönüşümü arttırmak için önemlidir. Open Graph etiketleri temelde dört farklı meta etiketidir, bununla birlikte farklı etiket türlerini keşfetmek için http://ogp.me/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Open Graph Nasıl Kullanılır?
Eğer, Joomla, WordPress benzeri CMS’lerden kullanıyorsanız, sitenize yükleyebileceğiniz Yoast by SEO eklentilerinden birisini kullanarak, tüm sayfalarınız için kolayca OG Etiketlerini oluşturabilrsiniz. Bazı içerik yönetim panellerinde, program hakkında yeteri kadar bilgi sahibi değilseniz OG Etiketlerini düzenlemeniz zor olacaktır ancak WordPress benzeri içerik yönetim panellerinde, OG Etiketleri doğruca, öne çıkan görsel, başlık ve description, yazının yayınlanma tarihini alarak, tüm siteye uyumlanacaktır.