İçindekiler
ToggleGoogle ve benzeri arama motorlarında web siteleriniz için uyguladığınız yapılandırılmış veriler, web siteniz adına zengin içerikler oluştururken size yardımcı olduğu gibi sayfa taraması için sitenize ziyarete gelen arama motoru botlarına da sitenizi tanıması adına kolaylık sağlamaktadır. Web sitelerinize uyguladığınız veri işaretlemeleri ile birlikte, içerikleriniz hakkında daha detaylı ve zengin bilgiler sunmuş olacaksınız. Bu işlem sayesinde arama motorları, tarama ve indeksleme kısmında sitenize büyük avantaj sağlayacaktır. Peki bu denli önemli olan ve ilgili aramalarda üst sıralara çıkarken web sitelerine büyük kolaylık sağlayan Yapılandırılmış Veri nedir?
Yapılandırılmış Veri Nedir?
Yapılandırılmış Veri (Structured data), Google gibi arama motorlarının sayfaları anlayabilmeleri için yapılan işaretlemelerdir. Diğer bir ifade ile, sayfayı taramak için siteye gelen botlara, site içeriğini daha rahat anlamaları ve taramaları için özel kodlar yardımı ile site içeriği hakkında gerekli bilgiliyi iletmeyi sağlayan sistemdir.
Sayfayı ziyarete gelen kullanıcılar site içeriğini rahatça okuyabilir ve istediği bilgiye ulaşabilir. Fakat sayfa taraması için gelen botlar için bu durum biraz daha farklıdır. Arama motoru botları sayfa taramasını daha rahat yapabilmek ve site içeriğini anlayabilmek için özel HTML kodlara ihtiyaç duyarlar. İşte tam da bu noktada yapılandırılmış veri devreye girer.
Site içerisinde yapılan yapılandırılmış veri sistemi sayesinde, içerikleri sınıflandırabilir, kullanıcıya ve arama motorlarına doğru ipuçlarını sunabilirsiniz. İlgili konularda yapılan arama sonuçlarında kullanıcıların karşısına standart bir başlık ve yazı gelmektedir. Bunların dışında çıkan ek bilgiler de yapılandırılmış verinin bir örneği ve sonucudur.
(Yapılandırılmış Veri Örneği)
Sitenizin bu şekilde görünebilmesi için web sitenize yapılandırılmış veriler eklemeli ve çalıştığından emin olmalısınız. Özellikle sitenizin sadece masaüstü değil, aynı şekilde mobil cihazlarda da bu yapılandırılmış veri düzeneği en uygun şekilde sunması gerekmektedir.
Google gibi arama motorlarında kullanıcının arama niyetine göre düzenlemiş olduğunuz yapısal veri şemalarının getirileri ve faydalarından da bahsetmek isteriz.
Yapılandırılmış Verinin Faydaları
- Bilgilendirici veyahut e-ticaret sitenizin ticari sonuçlarını arttır
- Web siteniz adına daha fazla izlenim ve tıklanma etkisi yaratır
- Arama sonuçlarına göre sitenizin daha ‘bulunabilir’ olmasını sağlar
- Sitenizin organik arama sonuçlarında öne çıkmasını sağlar
- Sitenizde yer alan videolu görsellerinizin ilgili aramalarda ön plana çıkmasına yardımcı olur
- Markanızı, web sitenizi, kendinizi, site içerisinde yer alan ürünlerinizi vb. sonuçları arama sonuçlarında eksiksiz bir şekilde çıkmasını sağlar
Yapılandırılmış Verilerin SEO Açısından Etkileri Ne Zaman Görülebilir?
Web siteniz içerisinde yer alan içerikleri yapılandırarak, arama motorlarında en üst sıralara daha rahat çıkabildiğiniz gibi, sayfanızı taramak için ziyarete gelen botlara da kolaylık sağlamış olursunuz. Bununla beraber ilgili konularda arama yapan kullanıcıların ilgisini de çekebilir, ilgili sayfalarınızda tıklanma oranlarını arttırır ve organik trafik yakalamış olursunuz. Lakin tüm bu işlemlerin sonucunda, arama motorları verilerinizin ne zaman indeksleneceğine dair kesin bir bilgi sunmamaktadır. Sözünü ettiğimiz yapısal veri işleminden sonra istediğiniz sıralamayı anında ulaşmanız mümkün değildir. Burada da işe arama motoru botlarının tarama zamanları geldiğinde ilgili sayfanızla beraber benzeri sayfaları taraması ve ilgili verileri arama motorlarına göndermesinden sonra en doğru ve en net sonucu veren web sitelerini sıralamaya sokmaktadır. Hedeflediğiniz algoritmik sıralamayı yakalamak adına yaptığınız bu işlem sonucu ve tarama verilerinden sonra ki indekslenme sonucunda, site otoriteniz ve sayfa otoriteniz, ilgili arama sonuçlarında çıkma ihtimaliniz üzerine de etki etmektedir.
Schema.org Nedir?
Structured Data (Yapılandırılmış Veri) hakkında daha detaylı bilgi vermek adına schema.org projesini de ele almak gerekir. Diğer arama motorlarına nazaran, arama motoru pazarında %88’lik bir paya sahip olan Google tarafından yönetilen projede, web sitenizi daha da zenginleştirmek ve istediğiniz biçimlendirmeyi yapabilmeniz adına gerekli olan tüm kodlar mevcuttur.
Schema.org, diğer bir ifade ile sitenizde ki içerikleri yapılandırılmış veri haline getirebilmeniz için size bazı özel kodlar sunuyor. Schema.org kodları ile yapılandırılmış siteler, arama motoru kısmında sadece %2 ila %3 orana ulaşmış durumdadır. Özellikle Google gibi arama motorların algoritma güncelleştirmeleri sonucunda kullanıcı deneyimini iyileştirmek için değerlendirirken, ilgili aramalarda yer alan siteler arasında ki rekabeti de arttıracaktır.
Schema.org, Microdata, RDFa ve JSON-LD biçimlerinde farklı işaretleme biçimlerine veriler sunmaktadır. Projenin sunduğu işaretleme kodları arasında Google, site sahiplerine JSON-LD formatını önermektedir. Bununla beraber schema.org içinde oldukça fazla şema türü barındırmaktadır. Bu sebeple var olan şemalar arasında hangisinin ne amaçla kullanıldığı ve web sayfanız için daha yararlı olabileceği konusunda karar vermelisiniz. Özellikle doğru sayfanız için işaretleme yaparken kullandığınız kodlar, ilgili aramalarda web sitenizi ve web sayfanızı SEO açısından olumlu puan almasına yardımı olmakla birlikte, SEO performansınızı da arttıracaktır.
Schema.org kodları kullanarak yapılandırılmış sitelerde kullanıcıların oyları ve puanları, film ya da diziler ise süreleri, yemek konusu ise pişirme süresi gibi etkenleri kaç kişinin değerlendirdiği ve ne zaman yayınlandığı gibi bilgileri net bir şekilde kullanıcıya iletilir. Burada her ne kadar kullanıcılara aradıkları bilgi sunmak olsa da hedefimiz, bir diğer ana hedefimiz aslında arama motorlarına ilgili sayfamızı tanıtmaktadır. Tabi bunun dışında yapılandırılmış veri kullanan siteler, diğer rakip sitelere nazaran istenilen ve hedeflenen sıralamayı yakalamakta daha ön planda olacaklardır. Ancak artı bir durum var ki, yapılandırılmış veri kullanan her web sitesi arama motorlarında kullanıcıların arama sonuçlarına göre her zaman schema.org şeklinde gözükmeyebilir. Burada dikkat etmeniz gereken kıstas, kodlarınızda bir hata olup olmadığıdır. Var olan kodlarında hatalı bir durum söz konusu ise bu durumu düzeltmek için gerekli düzenlemeleri yapmalısınız. Eğer kodlarınızın doğruluğundan emin iseniz de yapmanız gereken sadece beklemektedir. Sayfanızı taramak içi sitenize ziyarete gelen botlar, tarama işlemi sonucu site ve sayfalarınızı gerekli gördüğü alan ve kısma indeksleyecektir.
Yapılandırılmış Veri Çeşitleri Nelerdir?
Google gibi arama motorlarında, web siteleri taramak için ziyarete gelen botlar sürekli güncellenir ve var olan farklı faktörleri göz önünde bulundurarak ilgili aramalarda belli bir sıralama oluşturur. Tabi SEO açısından ilk sayfayı ve hatta ilk sıralamayı hedefleyen bir web site sahibi iseniz, söylememiz gerekir ki tek bir yöntem ile istenilen sıralamaya ulaşmak hiç de kolay değildir. Bu nedenle standart bir biçimde düzenlenmiş sayfalara nazaran yapılandırılmış veri kodlarını kullanarak, öne çıkan siteler arasında yer alabilirsiniz. Ve tabi, her ne kadar ana hedefimiz arama motorunu sayfa düzenimiz hakkında bilgilendirmek olsa da amacımız, diğer bir amacımız olan kullanıcıyı bilgilendirme ilkesini göz ardı edemeyiz. Sadece SEO açısından getiri sağlamayı düşünerek hazırladığımız içerikler, siteyi ziyaret eden kullanıcılara istediği bilgiyi vermiyor, kullanıcı sayfadan sıçrama dediğimiz olayla girdiği gibi ayrılıyor ise, arama motorları sitenizde yer alan içeriklerden şüphe duymaya başlar. Ve eğer yer alan içeriğiniz sıçrama etkisi yaratacak, iş görmez bir içerikse arama motoru botları site ve sayfanızı cezalandırmaktan geri durmaz.
Genel bir değerlendirme ile baktığımızda; günümüzde SEO çalışmaları yapmadan da sadece yapısal veri işaretlemeleri kullanarak üst sıralara çıkan birçok site bulunmaktadır. Lakin gelişen Google güncellemeleri ile bu durumun değişebilmesi ön görülmektedir. Çünkü dediğimiz gibi, sitenin kullanıcıyı bilgilendirmesi kadar, arama motoru botlarını da bilgilendirmesi ve en önemli SEO açısından kullanıcı deneyimine uygun bir düzene sahip olması gerekmektedir.
Schema.org İle Yapılandırılmış Veri Çeşitlerine Örnekler
- Organization Markup
İlgili arama sonuçlarında çıkan web sitenin bir markaya ait olduğunu gösteren veri işaretlemesidir. Özellikle dünya çapında kullanılan marka ve firmaların, tanınırlığı ve güvenilirliği açısından oldukça önemli bir kriterdir.
- Site Searc Box
Web sitenizin arama sonuçlarında, site içi arama kutusu oluşturmasını sağlar. Tabi bunun içinde site içerisinde gerekli arama alanları bulunmalıdır. Bu yöntem kullanıcıya ek bir kullanım deneyimi de sunduğu için, birçok kullanıcı tarafından beğenilmektedir.
- Breadcrumb
Site içi navigasyon olarak kullanılan breadcrumb ile arama sonuçlarında ziyaretçilerin istediklerini bulmasına yardımcı olunur.
- Site Navigation Markup
Siteyi ziyarete gelen kullanıcıların ve arama motoru botlarının site hiyerarşisini anlamalarında kolaylık sağlamak için kullanılan veri işaretlemesidir. Web sitesine girmeden de ilgili aramayla benzer sonuçları kullanıcının ulaşımına sunar.
- Video Schema
İlgili arama sonuçlarında video içeren web sitelerin ön plana çıkmasıdır. Bunun için gerekli olanlar ise;
- İsim
- Kısa açıklama
- Video yükleme tarihi
- Thumbnail URL (içeriğin küçük bir resim ile önizlenmesinin gösterilebilmesi için)
- Software App
İlgili konularda yapılan aramalarda çıkan uygulamalarınızın rich snippet ile sorgu sonuçlarında gösterilmesine olanak tanır. Tabi bunun için isim, değerlendirme derecelendirmesi, sayısı veya yorumların gösterilmesi gerekmektedir. Buna ek olarak işletim sistemi, ait olduğu kategori, fiyat vb. özellikler eklenmelidir.
- Products
E-ticaret sitelerinde satılan ürünlerin arama sonuçlarında çıkan özellik ve fiyatları hakkında bilgilendirme sunan veri işaretlemesidir. Fiyatların arama sonucu gösterilmesi için “Offer (Teklif)” işaretlemesinin kodlara eklenmesi gerekmektedir. Her ikisinin de uygulanabilmesi için isim, fiyat ve para birimi eklenmelidir.
- Rating Markup
Temel olarak değerlendirme şeması, e-ticaret siteler, restoran ve otel gibi işletmelerin web sitelerinde bulunan 1 ila 5 yıldız arası değerlendirme hakkı sunan ve kullanıcıları bilgilendiren bir veri işaretlemesidir.
- Article Markup
Yayın yapan bir web sitesine sahip iseniz, Article, News Article veyahut BlogPosting şemalarını kullanarak web sitenizi ilgili aramalarda ön plana çıkarabilirsiniz. Bu veri işaretlemesini kullanmak, içeriklerinizin Google gibi arama motorlarında haberler kısmı ve ayrıntılı arama yapılan makale arama sonuçlarında çıkmasını sağlayacaktır. Bunun için içeriğinizde gerekli olanlar; başlık, görsel ve yayın tarihidir.
- Local Business
İşletmenizin fiziksel adresini, çalışma saatlerini ve kabul edilen ödeme türleri gibi bilgileri belirtmek için kullanılabilir.
- Event (Etkinlik)
Yapılacak etkinliklerle ilgili bilgileri kullanıcıların ulaşımına sunan zengin içeriklerin oluşturulmasını sağlar. Konser, festival, tiyatro gibi birçok etkinlik için kullanılabilir.
- Recipe (Yemek Tarifleri)
Yemek tarifleri sunan web sitelerinin kullanabileceği bir işaretleme türüdür. İçerik hakkında değerlendirme, pişirme süresi, malzemeler vb. bilgileri kullanıcı deneyimine sunar.
- Personel (Kişisel)
İlgili kişiler hakkında yapılan aramalar sonucunda yer almak adına oluşturulan, şahsi bilgilerin arama sonuçlarında yer almasını sağlayan işaretleme türüdür.
- Job Posting (İş İlanları)
Yeni iş ilanları hakkında bilgiler sunan web sitelerinin kullanımına uygun işaretleme türüdür. Özellikle Google’ın iş ilanları listesinde gözükmek için yapılır.
- Creative Producers
“Yaratıcı çalışma” olarak hazırladığınız bir içeriği (örn. Okuma, görüntüleme, dinleme veya diğer içerikler), Creative Work işaretlemesini kullanarak kullanıcı deneyimine sunabilirsiniz. Örneğin; yazar, yönetmen, oyuncular, ödüller, eser sahipleri, yayınlanma/vizyon tarihi, yorumlar, bulunduğu kategori/tür vb. işaretlemeler yapılabilir.
- FAQ- Sıkça Sorulan Sorular
Arama sonuçlarında sonu-cevap olarak yer almak istediğimiz alanlarda kullanarak, kullanıcılara alternatifler üretmek için kullanılabilecek bir işaretleme türüdür.
Yapısal Veriler SEO’ da Neden Önemlidir?
Google gibi arama motorlarında web sitenizi taramaya gelen arama motoru botlarının sayfanızın ne ile ilgili olduğunu anlaması ve web sitenizi ilgili arama sonuçlarında çıkmasını kolaylaştırır. Şöyle ki yapısal veri işaretlemeleri sayesinde arama motorlarıyla konuşabilirsiniz. Sitenizde yer alan içerikler hakkında daha detaylı ve net bilgiyi verebilmek adına yapısal veri işaretlemeleri en kaba ifade ile, sitenizi arama motorlarına anlatmanızı sağlayabilecek çok önemli ve büyük kolaylık sağlayacak bir unsurdur.
Yapılandırılmış veri kodları kullanarak oluşturduğunuz site düzeniniz sayesinde, ilgili konularda yapılan aramalarda rakibinizden aşağıda olsanız bile, yaptığınız schema.org işaretlemesi sayesinde kullanıcı karşısına çıkan ilk web siteden ziyade ona kolaylık sağlayacağını düşündüğü işaretleme ile oluşturulmuş seçeneği tıklayacaktır. Bu her zaman böyle olur diyemeyiz tabi, lakin Google’ ın dahi job posting işaretlemeleri sonucu bazı sitelerin organik trafiğini %94 oranında arttırdığını belirten testleri de mevcuttur.
Yukarıda da birçok farklı şekilde anlattığımız gibi, Google Yapılandırılmış Veriler sayesinde, web siteleriniz rakiplerine nazaran istenilen sıralamaya ulaşmak konusunda daha önde olacaktır. Özellikle SEO çalışması derinlemesine yapılmış ve site düzenine ek olarak kullanılmış schema kodları ile de desteklenmiş bir web site, hedeflediği sayfa ve sıralamaya elbette ulaşacaktır. Yapısal verilerin SEO açısından bu denli önemli olma sebepleri bunlardır işin özünde. Çünkü gerek Google olsun gerek farklı bir arama motoru olsun, her birinin özellikle hedeflediği tek bir şey vardır nihayetinde. O da kullanıcı deneyimine en uygun sonuçlarını sunan arama sonuçları geliştirmektir.